Kiss Ferenc – Pávaének

Pávaének borító

Kiss Ferenc Pávaének című koncertjét 2007. március 19-én, a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjában mutatták be a Művészetek Palotájában, a Nemzeti Hangversenyteremben.

A szerző szerint mindazt az értéket, tudást amit a magyar zenekultúrának Kodály adott, legszebben a páva jelképezi. A produkció eredeti verziója egy olyan színpadi zenemű, melyben a látvány és zene poétikus egységben mutatja be, hogy mit jelenthet a mai ember számára a hagyományos paraszti kultúra és mennyire alkalmas korszerű gondolatok kifejezésére is.

A koncert különlegessége Tari János és Krámos Zsolt alkotása, az előadás alatt folyamatosan pergő film volt, amelyben régi dokumentumok keverednek a mai világ képeivel, hangszerek, arcok, mozdulatok régen és ma, előadók, alkotók, nézők és szerzők egymásra utaltan egy eltűnő félben lévő paraszti kultúra nyomában. És mindehhez társult – mintegy ihletve is azt – egy különleges zene, amely az utolsó pillanatban „utánanyúl” ennek a gazdag hagyománynak és Kiss Ferenc nagyszerű alkotásában a mai világ színpadára emeli azt.

Az előadás zenei anyagát az Etnofon Zenei Társulás azóta is repertoáron tartja, az eredeti bemutatóhoz hasonló produkció színpadra állítása azonban csak a megfelelő technika és helyszín esetében lehetséges.

Előadják:

Pávaének – koncertfilm

Papó Zenedéje

Ajánlott korosztály: 4-8 év
 Rider letöltése

Rendhagyó énekóra ovisoknak és kisiskolásoknak

Kiss Ferenc azonos című mesés-zenekönyve alapján készült a Papó zenedéje című előadás, egy szórakoztató gyermekprodukció, amely a koncert-színházi élmény mellett, iskolán kívüli tanóraként is megfelel: legyen szó zenéről, irodalomról, hagyományról, népművészetről. A rendhagyó énekórán Papó, azaz Nagyapa mesél a régi, falusi zenélési alkalmakról, a zene gyógyító és jobbító szerepéről, miközben mondókákat, dalokat és történeteket idéz fel dorombról, tekerőlantról, kobozról, dudáról, cimbalomról és más, régi zeneszerszámokról.

Az előadást óvodásoknak és kisiskolásoknak, továbbá azoknak a szülőknek ajánlunk, akik minél hamarabb szeretnék megismertetni gyermekükkel a magyar népzenét és annak hagyományos hangszereit.

A könyvben a képzelőerőt serkentő mókás illusztrációk, kérdések és feladatok a „leckék” minél játékosabb és maradandóbb elsajátítását szolgálják. A könyvet Keresztes Dóra rajzai díszítik, akinek grafikáiban a folklór világának elemei gyakran groteszk összefüggésben jelennek meg.

A CD melléklet – követve a könyv tematikáját – bemutatja a természet és élővilág zenei hangjait, a hangszerekét, a jellegzetes hangszertársításokat, de tánc alá való muzsika is hallható rajta.

A melléklet 13 zeneszámot tartalmaz, a lemez elkészítésében többek között Bognár Szilvia, Bolya Mátyás, Szokolay Dongó Balázs vett részt és közel húsz féle népi hangszer szólal meg rajta.

Előadják:

 • Kiss Ferenc „Papó” – ének, mese, hegedű, kobza, tekerőlant
 • Küttel Dávid – gitár, ütőgardon, harmonika, ének, tánc
 • Szokolay „Dongó” Balázs – duda, furulyák, doromb, tárogató, szaxofon

Csúfos Didli

Papó Zenedéje – ajánló

Tititá

Ajánlott korosztály: 6-10 év
 Rider letöltése

Kalandozás Ritmusországban

Foltin Jolán Kossuth-díjas koreográfus ötlete alapján született a Tititá gyermekprodukció, ami a színházi élmény mellett, iskolán kívüli tanóraként is értelmezhető; legyen szó zenéről, irodalomról, környezetvédelemről, esélyegyenlőségről. A játékmester, Novák Péter, előadói készsége mellett, civil tapasztalatait is integrálta a hatvanperces foglalkozásba, így a gyerekek számára közérthető, interaktív módon mesél a hulladék felhasználás, újrahasznosítás, avagy éppen a családi, baráti kapcsolatok fontosságáról, Tamkó Sirató Károly versei kapcsán. Partnerei muzsikusok és egy táncos pár – „Titi” és „Tá” – akikkel Ritmusországba kalandozik, a gyerekközönséget választva útitársul. Az országjárás többgenerációs, hiszen Tamkó költészete a hatvanas évek óta meghatározó verses élmény, nem egy korosztálynak.

Kicsik, nagyok találkozása tehát az előadás, ami számos pedagógiai mintával is szolgál a jövő nemzedékeinek művészeti oktatására.

 • Játékvezető: Novák Péter
 • Zenészek: Babos Károly, Küttel Dávid, Szokolay Dongó Balázs
 • Táncosok: Lengyel Szabolcs, Pótor Kata
 • Koreográfia: Lengyel Szabolcs
 • Zene: Lázár Zsigmond, Novák Péter és a Zenekar
 • Szerkesztő-rendező: Foltin Jolán

Nézze meg a produkció Facebook oldalát!

Tititá – ajánló

Novák Péter - Üzenet a Földről

Ajánlott korosztály: 12-16 év
 Rider letöltése

Társulatunk 2014. január 22-én mutatta be a Művészetek Palotája Fesztivál Színházban legújabb 90 perces gyermek produkcióját, a Weöres Sándor Rockandroll-t. Az előadás a Weöres emlékév lezárása okán született, ez egyben a költő halálának 25. évfordulója is volt. A darab Weöres Sándor azon szövegeiből építkezik, amelyeket mi is sokszor hallottunk gyermekkorunkban, és a mai napig ismerősen csengenek a fülünkben. Az ismert sorok új ruhát öltöttek, a kiváló zenészek igazi rocksztárrá változtatták Weöres Sándor szelíd figuráit. A zenekari részek kiegészítéseként 2 táncművész teszi még színesebbé az előadást. Az átváltozó-művész táncosok pillanatok alatt képesek a világ legkülönfélébb népeit és kultúráit a színpadra varázsolni, és megmutatni, hogy valójában nem is különbözünk egymástól annyira.

„Itt van minden nemzet apraja-nagyja, szabadon gyakorolva faji, nemi, etnikai, vallási meggyőződését. Álompolgári ismeretek alapfokon, a flóra és fauna, tűz, víz, föld, levegő, az éltető négy elem mellett.” - Novák Péter

Előadják:

 • Novák Péter – rendező, játékmester

Zenészek

 • Braun László
 • Küttel Dávid
 • Molnár Balázs
 • Nyíri Sándor
 • Szokolay Dongó Balázs

Táncosok

 • Lengyel Szabolcs
 • Pótor Katalin

1pont1

2012 tavaszán alakult az 1pont1 zenekar Novák Péter vezetésével. Az együttes debütáló koncertje júliusban a mezőcsáti Föld!Föld fesztiválon volt, majd Kapolcson a Művészetek Völgyében, illetve a Magyar Dal Napján, a Szigeten szórakoztatták fergeteges sikerrel a közönséget. Decemberben az Amnesty International Emberi Jogi Világnapján a budapesti hallgatóság is megismerhette a zenekart a Gödör Klubban.

„Saját cucc, felnőtt élet. Ilyet sem láttunk eddig. Egymásban, egymásból élünk. Volt Kimnowak, Aranyláz, PUF, Etnofon és néptánc, mindannyian itt és ott, egy rövid időre... Széttartó világunkban mégis van egy pont.

Pont egy pont. Bárkivel megcsinálhattam volna ezeket a dalokat. Bérelhető muzsikusokkal, nagy nevekkel, ilyen a rendszer. De most, tán az életkor okán is, a barátság motivált. És itt van mindenki!

Az általános tornaszertárában debütáló Nagy Gergely a basszuson. Fiatalkori agóniák eredménye egy nem akármilyen gitáros, Molnár Balázs és volt dobosa, Nyíri Sándor. Küttel Dávid, akit anno még a nyakamban cipeltem a sulifolyosón, zongorán kísér a Szigeten, később az Etnofon Zenei Társulást évekig. Csenget az ajtón az utoljára kissrácként látott unokatestvérem, Braun László. Felkap egy gitárt. Kicsi a világ. Kalmár András operatőr és Bodnár Péter zenei producer szintén csapatunk tagjai. Ez az én szupergroupom, és az álmom: szentimentális Rock and Roll.”
- Novák Péter

Tagok:

 • Babos Károly – ütős hangszerek
 • Braun László – gitár
 • Küttel Dávid – billentyű, harmonika
 • Molnár Balázs – gitár
 • Nagy Gergely – basszusgitár
 • Novák Péter – ének
 • Nyíri Sándor – dob

Nézze meg a produkció Facebook oldalát!

Petőfi for President

Embert esznek

A nép gépkönyve

Világvevő (1.0)

További videók a zenekar youtube csatornáján nézhetők.

Etnofon Zenei Társulás

Az Etnofon Zenei Társulás 1994-ben alakult Kiss Ferenc kezdeményezésére, aki azt megelőzően a nagy múltú Vízöntő és a világhírű Kolinda együttes egyik meghatározó személyisége volt. Társaival olyan markáns, autonóm zenei stílust alakított ki, amely a modern ember bonyolult élmény- és érzelemvilágát tükrözi, de kihallhatók belőle egy ősibb, „édeni” létforma fontos üzenetei is. Dalaik, hosszabb lélegzetű kompozícióik minden esetben a tradicionális magyar folklór motívumaira épülnek, így a korszerű elektronika használata mellett nagyon fontos szerepet kapnak muzsikájukban az akusztikus népi hangszerek, a hagyományos játék és díszítéstechnikák.

Tagok:

 • Babos Károly – ütőhangszerek
 • Huszár Mihály – basszusgitár, ének
 • Kiss Ferenc – hegedű, ének
 • Küttel Dávid – szintetizátor, harmonika, ének
 • Szokolya Dongó Balázs – fúvós hangszerek

Nézze meg a produkció Facebook oldalát!

„Bár emlékezete maradjon meg...”

Egy legény est...

A néptánc jellemzően közösségi műfaj. Egy hivatásos társulat, alkotói gárda tagjai egyedülálló kohézióban élnek együtt, és egymással. A próbák, fellépések, turnék okozta terhelést e közösség megtartó ereje kompenzálja, nem egyszer ellentmondásban a konvencionális életvitellel. Más tér és más idő; egy más élet illúziója, szemben a hétköznapokkal. Ez az illúzió, ideig-óráig, képes feledtetni az egzisztenciális anomáliákat, hogy aztán a pályafutás előrehaladtával kompromisszumok sokaságára, végül pályamódosításra kényszerítse az előadót. Jó esetben. Nem egy tragikus sors példázza, hogy szívünk mélyén lehetetlen hátat fordítanunk a kivételes pillanatoknak...

A produkció a múlandóság kozmikus érzésének allegóriája, egy speciális szubkultúra bemutatására fókuszál, ahol a tradíciók korróziója, az értékvesztés, illetve ezen folyamatok visszafordíthatósága mindennapos kihívás. Egyszerre több dimenzióban jut érvényre az előadás gondolatisága, személyes – mert egy szólista karrier emlékein, stádiumain vezet végig, társas – mert az említett közösség viszonyrendszereibe helyezi a történetet és szakmai – mert az alkotók hagyományörző elkötelezettségét tükrözi a népi kultúra tiszta, autentikus formáinak megjelenítésével.

Lehetőség arra, hogy szélesebb közönséggel ismertesse meg a magyar tánckultúra kifejezőkészségét, valamint betekintést nyújtson egy különleges szakma hátterébe, annak személyiség próbáló momentumaiba.

 • Koreográfus: Appelshoffer János
 • Szöveg: Novák Péter
 • Zenei szerkesztő: Papp István Gázsa
 • Asszisztens: Rémi Tünde
 • Előadják: Appelshoffer János, Benedek Attila, Béres Anikó, Dajka Ilka, Hajdú Flórián, Kovács Zoltán, Lakatos Mariann, Lányi Attila, Molnár Gábor, Pataki Lili, Rémi Tünde, Szeverényi Barna, Tóth Melánia
 • Kísér: Papp István Gázsa, D. Tóth Sándor, Lieber Róbert, Küttel Dávid, Kiss Gergely Dávid
 • Fénytechnika: Balogh József
 • Hangtechnika: Mazán Attila
 • Díszlet: Blénesi Csaba
 • Támogatók: NKA, Kultúrpart, Dunaföldvári Ördögszekér Táncegyesület
 • Idézetek hangzanak el:
  • Nagy László: Táncbéli táncszók
  • Balaton zenekar
  • Bágya András - László Endre: Megáll az idő

Netz Táncprodukció

Ajánlott korosztály: 0-99 év
Netz Táncprodukció plakát

A Netz Táncprodukció immáron több mint 6 éve fennálló egyedi produkció, egyedülálló utca- és táncszínház, amely professzionális táncosokból, zenészekből, illetve előadóművészekből alakult 2009-ben.

A társulat vezetője:

 • Lengyel Szabolcs Micsi

A repertoár bőségét, sokszínűségét mutatja, hogy az egész estét betöltő előadások mellett elkészült interaktív gyerekműsorunk, mely bármely korosztály számára átdolgozható, illetve akár az aktuális ünnepekhez is könnyen kapcsolható.

Netz-es Gyerekek

Családi örömzene-örömtánc

Nagy öröm, ha a felnőtt nem felejti el, hogy ő is volt gyerek, és még tud úgy örülni, nevetni, játszani, ahogy „rég”, pláne, ha a saját gyermekeivel!

Kortárs hagyományőrző műsorunk során az autentikus néptánc virtuóz figuráit, ritmikáit, páros viszonyát különböző tárgyakkal, eszközökkel és humorral ötvözzük, célunk az értékek megőrzése mellett a minőségi szórakoztatás.

Programjaink között a fesztiválokon, régi vásárokban jelen lévő utcaszínház is megtalálható.

Nézze meg a produkció Google+ oldalát!

További videók a produkció youtube csatornáján nézhetők.